Hacı Ziya Esen Habiboğlu

16-11-2015, 22:32 | Görüntülenme: 1579 |

HACI ZİYA ESEN HABiBOĞLU

(Vakfıkebir 1932 - Ankara 1996)

(Kur’an Kursu Öğretmeni -Vaiz - Hatip - Yazar - Gazeteci)

1932’de Trabzon Vakfıkebir İlçesi’nin Rıdvanlı Köyü’nde doğdu. Babası Hafız Ali Efendi, annesi Havva Hanım’dır. İlkokulu kendi köyünde okudu. Annesinin ısrarı ve desteği ile hafızlığa başladı, 12 yaşında hafız oldu. 1944 yılında aynı köyde ilkokulu bitirdi.

1948’de Trabzon’a gelerek Şeyhu’l- Kurra Hâfız Ali Haydar Özak Hoca efendi’den Tashih-i Hurûf dersi okuyarak üç sene sonra Kur’ân-ı Kerim ihtisasını tamamladı. 1952’de 40 lira resmi aylıkla Trabzon Müftü Camii’ne İmam- Hatip olarak tayin edildi. 1954’te vaizlik, 1955’te müftülük imtihanını kazandı.

Trabzon Merkez Vâizi Mehmet Sönmezden Akait ve Kelâm, Mustafa Sıdkı Cansızdan Arap Edebiyatı, Pulcu Hâkim Sabri Efendi’den tefsir, Trabzon Müftüsü Salih İmamoğlu’ndan hadis dersleri okudu. Ayrıca, Gümüşhane’nin Şiran İlçesi’nde, Sultan Abdülhamit devrinin Arap Kavâidi (Arapça grameri) hocası Hacı Muharrem Efendi’den Arapça, Hadis, Usûl-i Hadis, Hukuk, Usûl-i Fıkıh, Usûl-i Tefsir ve İzhar dersleri okudu.

1956’da sağlıkçı olarak İzmir’de asker oldu, 20 Kasım 1958’de İstanbul Gümüş suyu Askeri Hastanesi’nden tezkere aldı. Bu arada İzmir, İstanbul camilerinde vaazlar verdi. Askerden dönünce, Vakfıkebir Merkez Camii’nde imamlığa başladı. 1960’da ise Vakfıkebir Merkez Vaizliği’ne tayin edildi.

Vakfıkebir’de resmi görevi yanı sıra, fahrî olarak açtığı Kur’ân Kursu’nda Arapça, Dinî ilimler okuttu, yüzlerce hafız yetiştirdi.1960’da dışarıdan İmam-Hatip Lisesi imtihanlarını girdi. Aynı yıl içinde de evlendi. 1973 yılında görevinden istifa ederek, ağabeyleri Hayri ve Cemal Beylerin yardımlarıyla ticarî hayata atıldı. 1989’da tekrar Trabzon vaizi olarak göreve başladı. Bu arada serbest tercümanlık da yaptı.

Büyük Liman, Vakfıkebir, Bayrak, Bayraktar, Türk Sesi, Kuzey Haber, Zaman, Karadeniz gibi gazetelerde, Yunus Dergisi’nde çeşitli dinî ilmî yazılar yazdı. Mahalli ve Ulusal radyo ve televizyonlarda pek çok programlara katıldı, konuşmalarındaki akıcılık ve olgunluk sebebiyle takdir topladı. Hac ve Umre ziyaretlerine katılması ile ün kazandı. Suudi Arabistan’da da ikamet izni vardı. Birçok dernekte fahri olarak görev yaptı. Karadeniz Yazarlar Birliği’ne 1992’de üye oldu. 1996 yılında Yunus Dergisi tarafından kendisine "Hizmet Ödülü” verildi.

Mağazada patlayıcı maddelerin sebep olduğu yangında feci şekilde yandı. Ankara Askeri Gülhane Hastanesi’nde tedavi altına alındı, fakat kurtarılamadı. 26 Ocak 1996 Cuma günü saat 22.30’da vefat etti. Cenazesi 27 Ocak 1996’da uçakla Trabzon’a götürüldü. 28 Ocak 1996 Pazar günü Vakfıkebir’de Yeni Cami’de öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazından sonra, Kemaliye Mahallesi’nde aile kabristanında toprağa verildi.Üç çocuk babası idi.

ESERİ:
Habib Oğlu’ndan Sohbetler ve Hatıralar, Yunus Dergisi Yayınları, Trabzon, 1996